Weekdiary | Ateliers bezoeken in Portugal

Inmiddels ben ik bijna een maand in Porto, en ontdek ik de textielregio in het noorden van Portugal. Ben je benieuwd naar mijn avonturen hier? Kijk een weekje mee achter de schermen in deze weekdiary: 

Woensdag 16 februari
Vandaag bezoek ik een beurs in de stad Porto. Ik heb met een aantal textielmakers en naaiateliers afgesproken om bij te praten op de beurs. Handig en efficient:) Ze laten me de nieuwe stoffen en kleuren zien voor 2023 en ik praat met een aantal van hen door om te kijken of er een match is op gebied van duurzaamheid. Bij toeval ontmoet ik Rui. Hij werkt voor een Portugese weverij die alle stoffen in Portugal zelf weeft. Veel stoffen worden tegenwoordig in Azië gemaakt en ik vind het mooi om te ontdekken dat deze weverij op Europese bodem staat. We spreken af dat ik vrijdag langskom om stof in te kopen. 

Donderdag 17 februari 
De dag start met videobellen met de meiden op kantoor. Er zijn nieuwe samples binnen. Fie & Lydia passen ze door en samen kijken we wat er aangepast moet worden. De rest van de dag bereid ik de lancering voor volgende week voor. Ik start met de nieuwsbrief, maak stories en ontwerp een advertentie. 

Vrijdag 18 februari 
Vandaag ga ik op bezoek bij Rui om restvoorraden stof (deadstock) te bekijken. Dit zijn rollen stof die over zijn van grotere merken en niet meer gebruikt worden. Doodzonde natuurlijk! Er is een vriendin op bezoek en samen ploegen we door een enorme voorraad stoffen heen. Van veel stoffen is er helaas te weinig meter (met 17 meter kun je niet zoveel) maar we vinden gelukkig alsnog een aantal pareltjes, zoals een prachtige, luxe linnen stof en een geweven katoen. Missie gelaagd, tijd voor een weekend sightseeing in Porto! 

Maandag 21 februari 
Nieuwe week, nieuwe plannen! ‘s Morgens werk ik alle mail bij en contact ik de verschillende ateliers waarmee ik werk voor een update. ‘s Middags bezoek ik een fabriek. Helaas hebben we geen match. Het bedrijf werkt liever niet met kleine merken en ik wordt flink ‘getest’. De offerte is belachelijk hoog en ze proberen me wijs te maken dat een basic stof zogenaamd een luxe segment is. Onzin natuurlijk. Ik zorg altijd dat ik precies weet wat eerlijke en normale prijzen zijn voor de materialen en voor het maakproces van elk ontwerp dat ik maak. Natuurlijk verschilt dat per land, maar het is prima te researchen. Onderhandelen hoort erbij, maar dit was wel een heel absurde prijs + info die gewoon echt niet waar is. Daar haak ik meteen op af. Dat fabrieken volgens duurzame standaarden werken wil niet altijd zeggen dat ze ook sympathiek zijn. Dat het ook anders kan heb ik al vaak genoeg ervaren dus ik laat me hierdoor niet uit het veld slaan en zoek met liefde verder.

Dinsdag 22 februari 
Ik ga vroeg op pad om een breifabriek te bezoeken, zo’n uurtje rijden naar het noorden. Het is een klein familie bedrijf waar ik hartelijk wordt ontvangen. Ik krijg een Portugees koffietje in mijn handen gedrukt met meteen lopen we de fabriek in. Daar hou ik van, geen showrooms met oppervlakkige praatjes maar gewoon hands on de werkvloer op. We starten in een loods vol grote breimachines. De ene maakt een mouw voor een grofgebreide witte trui en weer een andere machine is bezig met een fijngebreid vestje. Achter de loods is een magazijn dat tot de nok toe gevuld is met garen voor de machines. Ik zie prachtig Italiaans merinowol en rijen vol biologisch katoen. In een apart gebouw is het naaiatelier waar de losse gebreide delen aan elkaar gelinkt of genaaid worden. Dit is een fijne plek met veel kennis en een goede sfeer. Wordt vervolgd! 

Woensdag 23 februari 
Yesss de nieuwe collectie is bezorgd! Er was even stress in de tent, want ik werd gebeld door de bezorger dat hij met een grote pallet voor de winkel stond en de deur niet open ging. Je kunt die pallet natuurlijk niet onbewaakt aan de gracht neerzetten dus ik probeerde wat tijd te rekken en ondertussen als een malle GreenUP collega’s te pakken te krijgen. Eind goed, al goed. Samen met Lydia werk ik de rest van de dag keihard om de laatste puntjes op de i te zetten om morgen een mooie lancering neer te zetten! 

Store