Duurzame kledingfabrieken bezoeken in Portugal

Op bezoek bij onze makers en leveranciers in Portugal! Ik neem jullie mee achter de schermen

We verruilen het druilerige, grijze weer voor een stralende Portugese lentezon. In het noorden van Portugal vind je een van de weinige textiel hotspots die er nog zijn in Europa. Portugal staat bekend om haar innovatie op gebied van duurzaamheid en daar worden wij natuurlijk helemaal blij van. We zijn hier namelijk met een missie: onze supply chain in Portugal verder uitbreiden. 

Op woensdag bezoeken we een jaarlijkse beurs voor lokale textielmakers, naaiateliers en leveranciers van alles wat met kleding te maken heeft. Denk bijv. aan duurzaam garen, knopen maar ook machines. We gebruiken deze beurs om de contacten die we al hebben warm te houden. Zo gebruiken we al sinds ruim een jaar stoffen uit Portugal maar inmiddels zijn we ook toe aan een extra naaiatelier.  

 


De volgende dag staan we vroeg op en stappen we de auto in naar Braga. We gaan op bezoek bij Cristina en Isabella. Ze runnen een kleine fabriek en we hebben een kennismakingsgesprek om te kijken of we een match zijn. Het vinden van de juiste leverancier is een beetje als daten. Het moet maar net klikken. Met een grote stapel common & sense ontwerpen in mijn tas gaan we naar binnen en Cristina snapt meteen waar we naar op zoek zijn. Ze neemt ons mee de werkvloer op. We kletsen met de naaisters, bekijken de kwaliteit van de spullen die op dat moment gemaakt worden, checken de machines en apparatuur waar mee gewerkt wordt en zijn enthousiast. Daarna bespreken we uitgebreid de mogelijkheden voor een eventuele samenwerking en de tijd vliegt voorbij. Ik zie dat er pauzes gehouden worden, er wordt gezellig gekletst en de sfeer is goed. Dat zijn belangrijke signalen die je niet perse kunt vatten in een keurmerk maar die veel zeggen. Sfeer moet je proeven en zegt veel over een bedrijf. 

In de dagen die volgen leggen we veel bezoeken af. We zien veel mooie bedrijven en dankzij goede wetgeving is de kledingindustrie in Portugal aardig goed op orde. Slechts één fabriek geeft ons een naar gevoel. Opnieuw een bevestiging dat het áltijd belangrijk is om dicht bij de praktijk te staan en niet blind te varen op de reputatie van een bepaald land. 

Onze missie is geslaagd. We hebben fijne samenwerkingspartners gevonden in Cristina en zijn ook in zee gegaan tweede bedrijf dat gerund wordt door Augusto en zijn vrouw Manuela. Over hen later meer! 

 

Store