Recyclen: wat er gebeurt met onze ingeleverde kleding

Wat gebeurt er eigenlijk met al die kleding die we niet meer dragen? Misschien heb je weleens die witte containers bij de H&M gezien waar je je kleding kunt doneren. H&M vertelde dat ze die kleding naar het ‘I Collect’-project sturen, waar ze gerecycled en hergebruikt wordt. Klinkt goed, toch? Het is een mooie stap richting een duurzamere kledingindustrie. Want, bijna de helft van alle kleding die we produceren, wordt gewoon weggegooid.

Toen journalist Stefan Lindberg een anonieme tip kreeg besloot hij het ‘recycleproject’ van H&M eens goed onder de loep te nemen. Hij stopte een tracker in tien kledingstukken om te zien waar ze naartoe gingen. En wat denk je? Na drie weken waren die kledingstukken over heel Europa verspreid, maar geen enkele tag was aangekomen bij de sorteerfaciliteit van I Collect. En raad eens? Nog geen vijf weken later werd het eerste kledingstuk al gevonden op een gigantische dumpplaats in Afrika. Best een beetje teleurstellend.

Maar Stefan liet het er niet bij zitten. Samen met fotograaf Magnus Wennman ging hij op reis om te ontdekken wat er nou écht gebeurt met al die zogenaamd gerecyclede kleding. Ze bezochten Nigeria, Zuid-Afrika en Ghana en wat ze daar zagen, was schokkend. Ze werden geconfronteerd met klimaatrampen en enorme markten vol tweedehandskleding die gewoon niet verkocht werd. Echt bizar! In Nigeria hebben ze zelfs een term bedacht voor al die kleding die uit Europa komt en daarheen wordt gestuurd: ‘dode witte mannenkleren’. Het hele artikel is een absolute eye-opener en neemt je mee in de duistere kant van de kledingindustrie. Wil je het hele verhaal lezen? Check dan deze link. 

Oké, genoeg negativiteit. Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat jouw kleding niet op zo’n stapel belandt? Ik heb een paar geweldige opties voor je:

1. Tweedehandswinkels zijn je beste vriend! Breng je kleding naar een tweedehandswinkel of kringloopwinkel. Daar geven ze je kleding een tweede leven. Wie weet, misschien vindt iemand anders wel zijn nieuwe favoriete outfit in jouw oude kleren.

2. Er zijn ook sociale ondernemingen die dolgraag je kleding doneren accepteren. Ze gebruiken het om werkgelegenheid te creëren en trainingen te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Sympany of Dress for Success. Supermooi toch?

3. Verkoop je gebruikte kleding online! Platforms zoals Marktplaats en Vinted zijn perfect om je kleding een nieuw thuis te geven. Zo geef je iemand anders de kans om iets leuks te scoren en draag je bij aan het verminderen van de behoefte aan nieuwe kledingproductie. Win-win!

4. En als je kledingstukken hebt die misschien kapot zijn of een vlek hebben, breng ze dan naar De Naaierij in Den Haag. Deze creatievelingen weten wel raad met jouw items en toveren ze om tot iets nieuws. Ze organiseren zelfs kledingruilevents, dus wie weet loop jij straks rond in een te gekke nieuwe outfit, zonder er een cent voor uit te geven.

Dus laten we samen een statement maken tegen verspilling en voor duurzaamheid in de kledingindustrie. Jouw kleding verdient een tweede kans, en de planeet verdient het ook.