Kijk-, lees- en luistertips over de kledingindustrie

Geschreven door: Lydia Hubers 

Wil jij graag meer weten over de achterkant van de kledingindustrie? In deze blog zet ik mijn kijk-, lees-, en luistertips voor jou op een rijtje. 

(de kopjes zijn meteen ook een link naar de informatie)

The true cost
Om maar te beginnen met mijn grootste aanrader: The True Cost. The True Cost is een documentaire over fast-fashion en wat daarvan de gevolgen zijn. Er wordt aandacht besteed aan de werkomstandigheden van de mensen die de kleding maken, maar ook de effecten op het milieu worden besproken.
De documentaire is te zien via prime video.

Genaaid
Dit is een serie van 6 afleveringen die ongeveer 45 minuten duren. Jennifer Hofman gaat samen met 5 jonge modeontwerpers een duurzame kledinglijn produceren. Ze reizen af naar Myanmar en zien met eigen ogen hoe fast-fashion normaal gesproken geproduceerd wordt en helpen zelf mee in het productieproces. Deze serie is gemaakt door de EO en via NPO Start te bekijken.

Schone Kleren Campagne
De schone kleren campagne is een wereldwijde campagne met meer dan 250 aangesloten organisaties en vakbonden die zich inzetten voor de kledingindustrie. Op de website is veel informatie te vinden over de kledingindustrie, wat er allemaal misgaat en wat er veranderd kan worden. Heel interessant om daar even een kijkje te nemen als je hier meer over wilt weten!

FairWear Foundation
Misschien heb je deze naam al eens voorbij zien komen in de product omschrijvingen van de kleding van Common & Sense. Het is een organisatie die onderzoekt hoe er binnen een merk aandacht besteed wordt aan duurzaamheid. Op de website van deze organisatie is net als bij de schone kleren campagne veel informatie over de kledingindustrie te lezen, daarnaast geven ze ook tips die je zelf toe kan passen. 

Sustainability Of:
Naast documentaires en websites worden er ook podcast gemaakt waar het onderwerp duurzaamheid uitvoerig wordt besproken. Sustainability Of: is een podcast met afleveringen van 30-45 minuten, ideaal om onderweg te luisteren! De podcast wordt gemaakt door Amelia. Bijna elke aflevering die ze maakt staat in het teken van duurzaamheid, fashion en de productie ervan. 

Emy Demkes
Emy Demkes is een journalist voor De Correspondent en ze schrijft veel artikelen over kleding in relatie tot duurzaamheid. De meeste artikelen heb je binnen 5 minuten gelezen en zeker de moeite waard. Nog even een extra tip voor als je liever naar een podcast luistert. Emy is namelijk te gast geweest in de podcast van Het Groene Hart. Een aflevering van 45 minuten waarbij ze verteld over kleding en wat er allemaal achter zit. 

Verbeter de wereld, begin een bedrijf
Een inspirerend boek dat geschreven is door Willemijn Verloop. Wist je trouwens dat dit een van de lievelingsboeken van Janine is? In dit boek besteed ze aandacht aan bedrijven die omzet niet op de eerste plek zetten. Deze bedrijven heten social enterprises en hebben als grootste doel de wereld mooier maken. Ze legt uit wat deze bedrijven precies inhouden en daarnaast komen er inspirerende verhalen van sociaal ondernemers voorbij.

 

Store