Wat betekent mijn waslabel? En hoe kan ik mijn kleding het beste wassen?

Zo was je duurzame kleding
Controleer altijd het waslabel van je kledingstukken voordat je een item gaat wassen. Sommige materialen vereisen bijvoorbeeld speciale zorg.

Was je kleding met gelijke kleuren en draai je kleding binnenstebuiten voordat je ze in de wasmachine doet. Dit kan helpen om de kleuren langer mooi te houden en slijtage aan de buitenkant van de kleding te verminderen.

Wat betekenen de wasiconen?

Temperatuur: het getal geeft aan op welke temperatuur je het item maximaal kunt wassen. 

  Fijne was: een icoontje met één streepje geeft aan dat het kledingstuk voorzichtig gewassen moet worden, bijvoorbeeld op een programma voor fijne was of wol. Het is bedoeld voor kledingstukken die gevoelig zijn voor schade of slijtage bij normaal wassen. Dit symbool geeft aan dat je voorzichtig moet zijn om de stof te beschermen tijdens het wassen.

    Niet bleken: bleekmiddelen kunnen de stof beschadigen en de kleuren vervagen, dus het is belangrijk om geen bleekmiddel te gebruiken bij het wassen.

     Niet drogen in de droogtrommel: het wordt aanbevolen om het kledingstuk aan de lucht te laten drogen door het op te hangen of plat te leggen. Het gebruik van de droogtrommel kan de stof beschadigen of krimpen, vooral bij gevoelige materialen.

    Niet strijken: dit pictogram betekent dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Dit kan het geval zijn bij kledingstukken die gevoelig zijn voor hoge temperaturen of die gemaakt zijn van materialen die niet goed reageren op strijken. Strijken kan de stof beschadigen of verkleuren.

    Strijken op de juiste temperatuur: dit wordt aangegeven door een strijkijzer met één tot drie stippen erin. Deze stippen geven de maximale temperatuur aan waarmee het kledingstuk gestreken kan worden. Eén stip staat voor een lage temperatuur, geschikt voor kwetsbare stoffen. Twee stippen duiden op een gemiddelde temperatuur, meestal geschikt voor synthetische stoffen. Drie stippen geven aan dat het kledingstuk op een hoge temperatuur gestreken kan worden.

Store