Waarom veel kledingfabrieken onveilig zijn

Onbeschermd dag in dag uit zware chemicaliën inademen? En vervolgens te weinig verdienen om medicijnen te kunnen kopen? Of.. Zonder handschoenen uren achter elkaar met loeischerpe machines stof snijden? En meteen ontslagen worden als je door vermoeidheid in je vingers snijdt? 

In Nederland zouden deze meteen het nieuws halen, want: verboden om op deze manier met mensen om te gaan. In veel landen is dit helaas niet zo. Door fast fashion is het vak kledingmaken in veel landen gedegradeerd tot een beroep voor mensen die het nooit gaan maken in de maatschappij. Voor de spreekwoordelijke vuilnisman. Voor de onderklasse, die blij moeten zijn dat ze überhaupt een baantje hebben. 

Oneerlijk toch? Met Common & Sense willen we de waardering voor makers terugbrengen en laten zien dat het anders kan. Door ervoor te zorgen dat de makers van onze kleding een eerlijk loon krijgen en werken op een veilige en prettige werkplek. Dat doen we door samen te werken met ateliers en fabrieken die onze passie op dit gebied delen. Want samen maken we verschil! Maar.. hoe doe je dat in de praktijk? In deze blog een kleine samenvatting over dingen waar je op kunt letten: 

Het werk van de FairWearFoundation

Kledingfabrieken die iets groter zijn en duurzame ambities hebben kunnen lid worden van de FairWearFoundation. Deze organisatie heeft experts in dienst die uitgebreide en diepgaande audits uitvoeren in fabrieken. Dit gaat over verschillende thema’s, van leefbaar loon en veiligheid tot discriminatie.

Voor kleine ateliers is dit overigens niet haalbaar omdat dit veel geld kost. De productiefaciliteit in Izmir waar wij mee werken is lid en wordt met regelmaat getoetst. Na elke audit verschijnt er ook een rapport. Dit kun je opvragen. 

Goed kijken, en use your common sense:)

Kleine ateliers uitsluiten omdat ze niet groot genoeg zijn om door de FairWearFoundation gecontroleerd kunnen worden is natuurlijk ook niet de bedoeling. Als merk zijn er ook veel dingen die je zelf kunt controleren.

Mijn belangrijkste uitgangspunt is altijd: delen we dezelfde waarden? Vinden we mensen en duurzaamheid allebei belangrijk? Je merkt snel genoeg of een bedrijf een fast fashion focus heeft (allen praat over snelheid, ordergrootte en pusht) of dat er juist ruimte is voor vakkennis en het maken van een goed product.

Goed rondkijken in de fabriek of het atelier leert overigens ook veel. Zijn er bijvoorbeeld nooduitgangen, brandmelders en is er goed licht? Werken mensen in de cuttingrooms met beschermende handschoenen? Het is ook altijd slim om een lang bezoek te plannen. Zo kun je zien of mensen pauze nemen en de sfeer proeven. 

Ook is het belangrijk om je vooraf te verdiepen in het land waar je bent. Welke wet en regelgeving is er op gebied van arbeid? Wat is een leefbaar loon en wat is de reputatie van een land als het gaat om het kledingmakersvak? Hier kun je vervolgens over in gesprek gaan met de fabriek of het atelier. 

Ga voor lange termijn relaties

Fair & duurzaam produceren is geen kwestie van even een checklist afvinken. Het is een way of work die voortdurend de aandacht heeft. Er zijn feiten die je kunt controleren (en ja, dat is belangrijk) maar tegelijkertijd speelt de relatie die je hebt met een leverancier óók een hele belangrijke rol. Gun je elkaar iets en is er vertrouwen in elkaar? Een fair supply chain opbouwen kost tijd, maar het is absoluut de moeite waard. 

Wil je meer lezen over eerlijk produceren? Lees dan deze blog. 

How it all started

Ben je benieuwd naar het verhaal achter Common & Sense? 

Lees hier ons verhaal

shop

Store