Let’s Ask!

Willa Stoutenbeek

De afgelopen jaren heeft de modewereld een toenemende beweging gezien richting duurzaamheid. Eén van de pioniers op dit gebied is W.Green, een agency dat zich inzet om duurzame merken in de creatieve industrie te ondersteunen en op de kaart te zetten. Ik sprak met de oprichter van W.Green Willa Stoutenbeek, die na tien jaar werkervaring in de mode-industrie de overstap maakte naar de duurzame kant.

“Duurzaamheid was in eerste instantie niet iets wat mij aantrok,” vertelt Willa. “Ik kwam per toeval achter de realiteit die schuilging achter de modewereld en de onrechtvaardigheid die daarmee gepaard ging. Ik wilde daar geen onderdeel van zijn en ging op zoek naar alternatieven, maar dat bleek niet makkelijk. Er waren wel enkele duurzame initiatieven, maar die waren nog klein en hadden beperkte budgetten. Daarom besloot ik mijn eigen bedrijf te starten.”

”Dit onevenwicht wilde ik aanpakken”

In plaats van een eigen duurzaam fashion label te beginnen, koos de oprichter voor een agency. Ze legt uit: “Ik zag veel duurzame merken die geweldig werk deden, maar ze waren vaak zwak op het gebied van communicatie, marketing en branding. Daar lag voor mij het gat. Gewone modemerken besteden veel aandacht aan branding, terwijl duurzame merken zich vooral richten op de achterkant. Dit onevenwicht wilde ik aanpakken.”

Het stimuleren van consumptie terwijl overconsumptie wordt vermeden, is een delicate balans. De oprichter van W.Green erkent de complexiteit van dit vraagstuk. “Realistisch gezien hebben we eigenlijk niets nieuws meer nodig,” geeft ze toe, “maar er zijn veel mensen afhankelijk van de inkomsten uit de industrie. Het gaat erom de productie van overmatige hoeveelheden spullen aan banden te leggen. De textielwet kan hierbij een rol gaan spelen. Zowel bedrijven als consumenten dragen verantwoordelijkheid, en er moet een verlangen zijn om verandering te bewerkstelligen. Uiteindelijk reageren bedrijven op de behoefte van de consument.”

W.Green wordt echter geconfronteerd met uitdagingen bij het bevorderen van duurzaamheid in de creatieve industrie, met name wat betreft budgetten. “Als duurzaam bedrijf willen we onze medewerkers eerlijk kunnen betalen. Het is niet onze intentie om rijk te worden van W.Green, en dat worden we ook niet, maar eerlijke compensatie is belangrijk. We werken met merken die intrinsiek gemotiveerd zijn om positieve verandering teweeg te brengen. Daarbij moeten we rekening houden met budgettaire beperkingen en concurreren we met andere agency ’s die ook voor grote niet-duurzame merken werken.”

Over de toekomst van W.Green zegt de oprichter: “We zijn onszelf aan het heruitvinden en kijken hoe we meer duurzame impact kunnen maken op de lange termijn. We willen bedrijven helpen vanuit hun fundament duurzame keuzes te maken en zo een bredere impact te creëren. We noemen dat root to grow, wortelen om te groeien. Ook willen we het liefst werken in een klein team met een groter collectief van verschillende perspectieven daaromheen. Zodat we niet het oog verliezen op onze visie en kernwaarden. Onze focus ligt op regeneratie en het achterlaten van een betere wereld voor toekomstige generaties. Daarnaast willen we een intersectionele klimaatvisie hanteren en verschillende perspectieven en gemeenschappen betrekken bij het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken.”

Het pad naar duurzaamheid in de creatieve industrie is uitdagend, maar W.Green laat zien dat met toewijding en creatieve strategieën verandering mogelijk is. Door de combinatie van branding en duurzaamheid hoopt W.Green een positieve impact te maken en bij te dragen aan een meer verantwoorde en eerlijke modewereld. Willa Stoutenbeek is niet bang om haar eigen keuzes te maken en te doen waar ze voor staat, kosten wat het kost.  

Store

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *