Fair fashion design in 4 stappen

Zonder design geen (eerlijk) kledingstuk, en zonder een kledingstuk geen geslaagd experiment. Dus startte ik mijn zoektocht met het vinden van een goede designer. Het ontwerpen van kleding is namelijk echt een vak. En hoe fijn is het dan om met iemand te werken die veel ervaring heeft. Benieuwd hoe dat gaat? Kijk mee hoe je in 4 stappen bij een mooi en fair design uitkomt.  

Stap 1: Moodboard maken

Gewoon ouderwets een avondje knippen en plakken omdat het leuk is, maar het echte werk doe ik vooral op Pinterest. Ik deel mijn bord met de designer, zodat we de stijl die ik leuk vind later goed door kunnen spreken. So far niet zoveel ingewikkelds. 

Stap 2: Knopen doorhakken

Voordat er daadwerkelijk getekend gaat worden, moeten er twee belangrijke keuzes gemaakt worden:

Soorten kleding
Jurkjes, broeken, jumpsuites, rokjes, t-shirts, tops, truien en vesten, de keuze is enorm. Fabrikanten hebben elk hun eigen vakgebied. Wie goed is in het maken van denim, is niet perse de beste jurken maker. Omdat je het als beginner niet kunt veroorloven om veel te spreiden (dan wordt de prijs namelijk heel hoog) is het slim om niet teveel verschillende kledingstukken te kiezen. Ik ga in eerste instantie voor jurkjes en tops. 

Design ‘regels’ maken
Met het Fair Fashion Experiment zoek ik uit of eerlijke kleding betaalbaarder kan. Slim ontwerpen helpt daarbij, bijvoorbeeld door te letten op stofverbruik en zo te zorgen dat je weinig stofverspilling hebt. Een goede designer weet ook welke elementen tijdrovend zijn om te naaien. Die kun je vermijden. Om een betere prijs te krijgen bij de fabrikant van stoffen kun je er ook voor kiezen om een aantal kledingstukken in dezelfde stofsoort uit te voeren, maar wel een ander verfbad te geven. De designer moet dan natuurlijk in haar ontwerp wel rekening houden dat het ontwerp geschikt is voor deze stof. 

Stap 3: Schetsen en tekeningen

De designer gaat op basis van de gesprekken en moodboards aan de slag. Dit is super spannend natuurlijk, want je hoopt natuurlijk dat het resultaat nog veel mooier en beter in dan je zelf had kunnen bedenken. Het was ontzettend lastig om 4 jurkjes en 2 tops te kiezen uit alle mooie ontwerpen. En stiekem hoop ik een beetje dat de jurkjes zo goed gaan lukken dat ik alsnog de andere ontwerpen kan laten produceren. 

Stap 4: Techpack

Dit zijn de ‘bouwtekeningen’ van de kledingstukken. Alles wat je kunt bedenken staat hierin uitgetekend; maten, verhoudingen, zomen, ritsen, stofsoort, fitting, noem maar op. Dit moet super gedetailleerd, want met deze tekeningen gaat de fabrikant aan de slag om een eerste sample te maken. 

Et voila, met 6 goede techpacks ben ik nu op zoek naar een goede fabrikant. Hoe dat gaat? Daarover binnenkort meer. 

Je kunt me ook volgen op Instagram: @commonsense.nl  

Beeld: Ethan Bodnar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *