Duurzame kleding | 3 nieuwe experimenten

LET’S GO | Nieuw jaar, nieuwe plannen en 3 nieuwe experimenten. Na de geslaagde lancering van de Fair For Fifty dress is het tijd voor de next step, kijken wat duurzamer kan.

Mooie nieuwe uitdagingen waarbij ik achter de schermen alvast startte met het ontrafelen wat duurzaam precies is. Duurzaamheid is namelijk een ongelooflijk breed begrip. Ga je voor minder C02 uitstoot of wil je iets met circulair? Wil je minder watergebruik in productieprocessen (hip bij jeansmerken) of maak je je zorgen over de plastic soep? Wordt het No Waste? Vegan? Iets met lokaal misschien?

Wat mij in ieder geval al heel snel duidelijk werd: je moet een focus kiezen, anders raak je helemaal verstrikt in alle verschillende invalshoeken en definities. Het uitgangspunt voor mij is in ieder geval dat de verhouding tussen people, planet en profit in een goede balans moet zijn. 

Ik denk dat het belangrijk is om een focus te kiezen die dicht bij je hart en je passie ligt. Voor mij zijn dat de mensen achter een product. Eerlijke handel en het écht zien en waarderen van de makers. Daarnaast vind ik het jammer als er mooie dingen verloren gaan. Dat kan iets abstracters zijn, zoals een ambacht of handwerkskills, maar ook heel concreet, zoals de resten van een mooie stof. Zo zonde om weg te gooien! Dus ga ik een tof project bedenken voor het textielafval van mijn jurkjes. En toen ik de afgelopen maanden zag hoe eindeloos vaak samples heen en weer gevlogen worden (verschepen is niet haalbaar), dacht ik; kan dat niet wat dichterbij? Al is het maar voor een gedeelte. Every step counts. Dus door gewoon praktisch en nuchter te kijken wat beter kan en haalbaar is, ontstonden toffe nieuwe ideeën. 

De komende tijd ga ik 3 nieuwe experimenten uitvoeren:    

  1. Lokaal produceren (made in Holland, hoe tof is dat!)
  2. Experimenteren met nieuwe, duurzamere materialen
  3. No waste: tof project bedenken voor het textielafval uit het productieproces

Can’t wait to tell you more about it!