Niet zo eerlijk

De kledingindustrie heeft een probleem. Veel kleding komt uit landen waar kledingmakers héél hard moeten werken voor héél weinig geld. Lekker goedkoop, maar niet oké. Dankzij kritische journalisten, documentaire makers, alerte politici en activisten weten we dat (bijna) allemaal. 

Daarom startten we in 2019 met Common & Sense: een kledinglijn die bestaat uit eerlijk geproduceerde jurkjes en met duurzame idealen. Met oog voor de mensen die jouw kleding maken, en natuurlijk een flinke dosis common sense. Want uiteindelijk wil iedereen eerlijk toch? 

Spannende zoektocht

Dat begon met een fantastisch avontuur waarvoor we eerst een half jaar achter de schermen van de kledingindustrie doken, op zoek naar een nieuw verhaal.

Janine (co-owner): “Het was een ongelooflijk spannende zoektocht. Ik verbaasde me over de wirwar van subcontractors, het ontbreken van transparantie over arbeidsomstandigheden in fabrieken. Maar tegelijkertijd ontdekte ik ook een andere kant. Ik kwam in contact met fair trade ateliers met vakmanschap hoog in het vaandel. Waar mensen complete kledingstukken maken, in plaats van dag in dag uit dezelfde zoom naaien. Waar moeders de skills om een atelier te runnen doorgeven aan hun dochters. En ik ontdekte een parel op eigen bodem. Eigendom van nuchtere West-Friezen die al drie generaties lang een succesvol kleding maken. Met hen maakte ik de eerste jurkjes voor Common & Sense.” Inmiddels werken we samen met meerdere leveranciers in Nederland, Turkije en Bali. Wat ze gemeen hebben is de passie voor ethisch en duurzaam ondernemen. We zijn er namelijk van overtuigd dat verandering pas echt mogelijk is als je het samen doet. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken met atelier eigenaars en leveranciers die onze missie delen. 

Meer informatie over hoe je eerlijk en fair trade kleding produceert en welke eisen en afspraken gelden, lees je hier.

Een duurzame missie 

Na de geslaagde lancering van ons eerste jurkje, besloten we Common & Sense uit te bouwen tot een slow fashion brand. Mooie, tijdloze items die in kleine oplages geproduceerd worden. Ethical production en een transparante supply chain zijn onze basis. Daarnaast zijn we hard bezig om te kijken welke stappen en processen duurzamer kunnen. Een fantastisch mooie nieuwe uitdaging. Janine startte het jaar met het sourcen van duurzamere materialen en ontdekte een duurzame fabriek in Oostenrijk met prachtige Tencel stoffen, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Jurkjes hiervan verschijnen in juni. 

Stay tuned!:) 

 

Janine Hoekman eigenaar van common & sense fair fashion brand

Janine Hoekman
co-owner

Antonie Kamerik
co-owner